Patara Plajı
- Villanız Burada Editör Ekibi
- Patara Plajı , Gezilecek Yerler
- 24 Mart 2023
- 38
Patara Plajı
Yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan ve 2020 Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Patara yılı olarak ilan edilen Patara’yı ve doğa harikası Patara Plajını daha yakından tanıyalım mı?
Patara Plajına geçmeden önce “ Patara” tarihine bakalım mı?
Ülkemizin her bir bölgesi, farklı medeniyetlerin ve kültürlerin izlerini günümüze taşıyan tarihi zenginliklerle dolu. Genellikle Ege ve Akdeniz kıyılarının ev sahipliği yaptığı antik kentler 6 bin yıl öncesine ışık tutuyor. Patara, Antalya'nın Kaş ilçesinin Kalkan beldesi yakınlarındaki bir Likya kenti olarak yer alıyor. ‘Patar’ adı Eski Hitit metinlerinde geçmektedir. Mitolojide ki hikayelere göre Apollon ve Artemis’in de doğduğu bir kenttir. Noel Baba’nın yani Aziz Nicholaos’ın da doğum yeri de olarak bilinmektedir. İnsan yaşamına dair 6 bin yıl öncesine ait izler bulunduran Patara’nın keşfi 1981 yılında gerçekleştirilmiştir. Patara, Roma'ya karşı özerkliğini duyurarak Likya'nın başkenti haline gelmesiyle o yıllarda tiyatro binası inşa edilir. Bugünkü Patara Antik Tiyatrosu olarak bilinen tarihi tiyatro bu tiyatrodur. Yaklaşık 6 bin kişi kapasiteye sahip olan bu tiyatroda gladyatör ve vahşi hayvan dövüşlerinin de yapıldığı kayıtlara geçerken tiyatronun bulunduğu tepede büyük bir sarnıç ve bir anıt mezar da bulunmaktadır. Patara’nın tarihi yapılarından bir diğeri de devlet büyüklerinin toplantılarının gerçekleştirildiği Likya Birliği Meclis Binası’ tarihteki ilk demokrat meclisidir. Tarihi bina 21 oturma sırasına ve bin 400 kişilik bir kapasiteye sahiptir.
Doğa Harikası “Patara Plajı”
Tarihi ve kültürel öneminin yanı sıra Patara, doğa harikası plajıyla da en çok merak edilen yerlerden bir tanesidir. Ilıman iklimiyle sadece yazın değil, sonbahar ve kış aylarında da rahatça ziyaret edilebilen Patara, Antalya il sınırları içerisinde yer alan Kalkan’a 15 kilometre, Kaş’a ise 43 kilometre mesafede bulunmaktadır. 18 km uzunluğundaki bin 500 metreye ulaşan genişliği ile Patara Plajı, Türkiye’nin en uzun plajlarından biridir. Patara Plajı'nın denizi açık deniz olduğu için çoğunlukla dalgalı bir havası bulunur. Kumsalın derinliği yer yer 200-300 metreye ulaşmaktadır. Tertemiz havası ile tam olarak bir doğa harikası olan Patara Plajı’nda rüzgar boldur. Dalgalı denizi ve rüzgarları sebebiyle, rüzgar sörfü yapanların veya yapmak isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer almaktadır. İnce taneli beyaz kumları yanı sıra aynı zamanda gün batımının çok güzel görüldüğü bir nokta Patara. Patara plajından içeriye, antik kente, rüzgârla taşınan kumulların önüne geçilebilmesi için setler oluşturulmuştur. Patara Plajı’nın incecik kum tanelerinden oluşan plaj aynı zamanda Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanı olarak büyük öneme sahiptir. Caretta Caretta kaplumbağalar için sabah 8 akşam 8 arası dışında plaj kullanıma kapalıdır. Çam ormanları ile yemyeşil güzel tatil beldelerine yakın Patara’da çok sayıda aktivitede yapılmaktadır. Tekne turuna çıkıp değişik koyların keşfedebilir, kano ile denize açılabilir, yürüyüşler düzenleyebilir, atla plajda gezintiler de yapabilirsiniz. Tahıl deposu Granarium’u, Tepecik Akropolü’nü ve içindeki sarayı, Karinth Tapınağı’nı ve Vespasian Hamamı’nı da ziyaret edilenler arasındadır. Patara Antik Kenti ile Patara Plajı arasında kum tepeleri de bulunmaktadır. Ülkemizde nadir bulunan doğal güzelliklerden biri olan 18 km uzunluğundaki bu kum tepelerinde gezintiye çıkmak, atlı ve develi safari yapmak da mümkündür. Tepeden antik kentin manzarası seyredilbilmektedir. Yeşilçam filmleri tarafından çöl sahneleri burada çekilmiş, fon olarak kullanılmıştır. Günümüzde de, natürist ve nüdistlerin rahatlıkla çıplak olarak yüzüp güneşlenebileceği bir sahil olarak karşımıza çıkmaktadır Özellikle gün batımında çok güzel bir manzara ortaya çıktığına şahit olabilirsiniz.
-
Kategoriler
- Villa Kiralama
- Gezilecek Yerler